Լավաշ - պատմություն, ավանդույթներ և ծիսակարգեր
Լավաշը հայկական
ավանդական հաց է՝ պատրաստված ցորենի ալյուրից: Նրա յուրահատկություններն են պահպանման
երկար ժամկետ ունենալը, պատրաստման պարզությունը, հիանալի համն ու ցածր կալորիականությունը:
Այն ընդգրկված է ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի կազմած՝ մարդկության ոչ նյութական մշակութային ժառանգության
ցուցակում։
Լավաշ թխելը
մի ամբողջ ծես է, որն ուղեկցվում է ազգային երգերով ու մտերմիկ զրույցներով: Այն թխում
է վաղ առավոտյան՝ տան ավագ կինը, ում օգնում են տան կթտսեր կանայք և հարսները: Նրանք
գրտնակում են խմորը, հմուտ շարժումներով մի ձեռքից մյուսն են նետում արդեն գրտնակածը,
որպեսզի այն գրեթե թափանցիկ դառնա, ինչից հետո այն գցում են ձվաձև փափուկ բարձի վրա,
որը կոչվում է ռաֆաթա կամ բադադ, և խփում թոնրի տաք պատին: Ըստ ծիսակարգի, ոչ մի տղամարդ
չպետք է գտնվի թոնրի մոտ, հակառակ դեպքում հացը կպոկվի ու կընկնի կրակի մեջ՝ կուտ կգնա:
Թոնիրը հայկական
ավանդական կավե վառարան է, որը հայերը նույնպես սուրբ են համարել: Համարյա միշտ թոնիր
կառուցելիս քահանային են կանչել, որպեսզի վերջինս օրհնի այն, իսկ առաջին մեծարանքը
մատուցել են նորապսակները, ովքեր դեմքով դեպի արևելք թոնրի առջև ծնկի գալով` ընդունել
են նահապետի օրհնանքը:
Լավաշը հայերի
համար ոչ միայն նյութական բարիք է, այլև հոգևոր սնունդ: Այն տարիների ընթացքում սրբազան
իմաստ է ձեռք բերել և հիմա խորհրդանշում է հայ ժողովրդի կյանքն ու իմաստությունը: Դարեր
առաջ լավաշը, որը թխում էին զինվորների մայրերը և դնում իրենց ուսապարկերի մեջ, երկար
պահպանման շնորհիվ փրկում էր նրանց կյանքը:
Կան շատ
այլ ավանդույթներ՝ կապված լավաշի հետ: Օրինակ՝ հարսանիքների ժամանակ նորահարսի ուսին
լավաշ են գցում, ինչը նշանակում է, որ աղջիկը հացառատ կդարձնի այն օջախը, որ գնում
է: Հարսանեկան լավաշը, նաև, պաշտպանում է «չար աչքից» ու ապահովում նորապսակների հաջողությունը:
Նորածինների կրծքին լավաշ են դնում՝ նույպես «չար աչքից» պահպանելու համար: Եվս մեկ
ավանդույթի համաձայն՝ լավաշ թխողը, որպես մատաղ-հաց՝ յոթ տան լավաշ է բաժանում: Լավաշ
է տալիս աղքատին, հղի կնոջը, որպեսզի Աստծո տված հացն ընդունելի լինի, տան հացն առատ
լինի:
Կան նաև
պատմություններ և լեգենդներ՝ լավաշի մասին: Դրանցից մեկի համաձայն այն օգնել է հայ
Արամ արքային, որը գերի էր ընկած ասորի թագավոր Նոսորին: Նա, ըստ պայմանի, պետք է 10
օր անոթի մնար, իսկ 11-րդ օրը նետաձգությամբ մրցեր Նոսորի հետ, և, եթե հաղթեր` ազատ
կարձակվեր և յուրայինների մոտ գնար արքայավայել ընծաներով:
Արամը պահանջել
էր, որ իր մոտ բերեն իր ամենագեղեցիկ վրանը, իսկ հայերը ակնարկը հասկանալով վահանի
մեջ լավաշ էին թաքցրել: Արքան վրանը ամեն անգամ հետ էր ուղարկում, պատճառաբանելով,
որ դա իր ուզածը չէ, և դրա շնորհիվ կարողանում էր ամեն օր սնվել և ուժասպառ չլինել,
ինչի արդյունքում հաղթեց մրցությունը և վերադարձավ հայրենիք: Այս դեպքից հետո, հրամայեց
Հայաստանում հաստ, տարբեր ձևի հացերի փոխարեն լավաշ թխել:
No comments:
Post a Comment